Aile Terapisi Kuramları
Aile terapisi kavramlar ve yöntemler konusunda değişkenlik gösteren bir alandır. Bu alanlar dört başlık altında incelenebilir:
Yapısal Aile Terapisi
Yapısal aile terapisi, aile yapısını anlayabilmek için aile fertleri arasındaki ilişkilere odaklanılması gerektiğini söyler. Aile üyelerinin nasıl, kimle ve ne zaman iletişimde bulunduğuna dikkat eder. Bireylerin anlamak için; aile içindeki etkileşimlere odaklanır.
Yaşantısal Aile Terapisi
Yaşantısal aile terapisinin amacı, erken dönemde öğrenilen ve etkisiz kalan başa çıkma kalıplarını değerlendirerek içsel bütünlük ve ahenk oluşturmaktır. Bu yöntemin sonucunda kişinin özgüveni artar; etkili iletişim yöntemleri ve sorunları çözmek için değişik seçenekler bulmaları konusunda yardımcı olunur. Aile kurumunun işlevsellik kazanması için yeniden yapılanması, aile fertleri arasında daha iyi bir bağ ve iletişim kurulması terapinin temel hedeflerindendir.
Stratejik Aile Terapisi
Stratejik aile terapisi, bireysel sorunlar söz konusu olduğunda etkin bir şekilde kullanılır. Bireysel sorunların çözümü için somut hedefler belirlenir ve bu hedeflere ulaşmak için kullanılabilecek yöntemler oluşturulur. Bu yöntemde verilen ev ödevleri ile ilerleme kaydedilir.
Bowen Aile Terapisi
Bowen aile terapisi, kişinin kendi ailesinde yaşadığı sorunların, o ailenin geçmişindeki ilişki bağları anlaşılıp değiştirilene kadar düzelmeyeceği görüşünü savunur. Bu anlayış, aileyi iyi anlayabilmek için en az üç kuşağın değerlendirilmesi gerektiğini belirtir. Çünkü bu yöntem, kişiler arasında ortaya çıkan problemlerin kuşaklar öncesinde yaşamış aile fertlerinin kişisel özellikleriyle doğru orantılı olduğuna inanır.
Gaziantep Aile Evlilik Terapisti