Aralık 9, 2017

Mobil Cihazların Çocuk Psikolojisi Üzerine Olumsuz Etkisi

12 yaş altı çocukların mobil cihazları kullanabilmesi size gurur veriyor olabilir. Çocukların her şeyi hemen öğrendiğini düşünerek onlar için tüm elektronik aletleri de almak isteyebilirsiniz. Ancak Amerikan Pediatri Derneği sizinle aynı fikirde değil. Onlara göre çocukların 0-2 yaş arasında teknoloji ile uzaktan yakından ilgisi olmaması gerekiyor. 3-5 yaş arasında günde 1 saat, 6-18 yaş arasında ise günde 2 saati geçmemeli. Bu önerilerin dışında teknoloji ile ilgisi olan çocuklar ciddi tehdit altındalar. Pediatrik terapistlere göre 12 yaş altındaki çocukların teknolojik aletleri kullanmaları yasaklanmalı. Çocuğumu neden teknolojiden uzak tutacakmışım diye düşünüyorsanız bunun için size 10 haklı neden verebiliriz.

Teknolojik Gelişmelerin Çocuklar Üzerine Olumsuz Etkisi

1-) Hızlı Beyin Gelişimi 

Bebeklerin 0-2 yaş arasında beyinleri 3 kat büyür ve 21 yaşına kadar bu gelişim devam eder. Eğer çocuk bu dönemde teknolojiye çok fazla maruz kalırsa beyin gelişimi stimülasyonunun dikkat eksikliği, anlamada gecikme, yüksek dürtüsellik, öfke nöbetleri ve öğrenme bozukları ortaya çıkmaktadır. Çocuğun kendini kontrol etme becerisinde azalma da meydana gelmektedir. (Small 2008, Pagini 2010).

2-) Gelişmede Gecikme 

Çocuklar teknoloji ile ilgilenirlerken normal şartlarda daha çok hareket etmeleri gerekirken daha az hareket ederler. Bu da gelişimlerinin gecikmesine neden olur. Hareket eden çocuk daha dikkatlidir ve öğrenme kabiliyeti daha yüksektir. Çocuklar teknoloji ile ilgilendikleri sürece gelişimleri konusunda kendi üzerlerinde olumsuz etkilere neden olacaklardır.

3-) Obezite

Teknoloji ile ilgilenmek demek hareketsiz kalmak demektir. Sürekli yiyen ve hareket etmeyen çocuklar obezite tehlikesi ile karşı karşıyadır. Teknoloji ile ilgilenen çocukların obeziteye yakalanma oranı %30 daha fazladır. Obeziteye yakalanan çocuklarda kalp krizi ve erken felç riski artmakta, obez çocukların %30’unda diyabet ortaya çıkmaka ve ortalama yaşam ömürleri kısalmaktadır.

4-) Uyku Yoksunluğu 

Teknoloji ile ilgilenen 9-10 yaş arasındaki çocukların %75’i okulda başarısız olacakları şekilde uyku problemi yaşıyorlar.

5-) Ruhsal Bozukluk

Çocuklarda görünen çocuk depresyonu, anksiyetesinin, bağlanma bozukluğu, dikkat eksikliği, otizm, bipolar bozukluk ve sorunlu çocuk davranışlarının nedenlerinden biri de çocukların teknoloji ile gereğinden fazla ilgilenmesidir.

6-) Saldırganlık 

İçerisinde şiddet olan medya içerikleri çocukların saldırgan bir kimliğe bürünmelerine neden oluyor. Teknolojik gelişmelerin sonucu olarak çocuklarda son dönemlerde saldırganlık daha fazla görülmektedir.

7-) Dijital Demans

Teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya çalışan çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon ve hafıza problemleri görülmektedir. Dikkatini olaylara veremen çocukların öğrenme durumu da çok azalacaktır.

8- ) Bağımlılık

Anne ve babalar teknoloji ile ne kadar çok ilgilenirlerse çocuklarından o kadar çok ayrı düşmektedirler. Durum böyle olunca da çocuklar anne ve babasının ilgi eksikliğini kapatmak için teknolojik aletlere sarılırlar. Bu durumda da teknolojik bağımlılık ortaya çıkmaktadır.

9-) Radyasyon Yayımı

Çocuklar radyasyondan yetişkinlere göre daha çok etkilenirler. Radyasyon kanser riskini çok fazla arttırmaktadır.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir