Ekim 5, 2017

İnatlaşan çocuklarla başa çıkmanın yolu

İnatlaşmak her insanın doğasında vardır. Kimisinde aşırı boyutta iken, kimisinde daha azdır. Ve her yaşta insanda görülebilir. Özelikle 2 ila 4 yaş arasındaki çocuklarda inatlaşmalar sıklıkla görülür. Bunun nedeni ise, bu yaş aralığındaki çocukların kendi varlıklarının farkına varmaları ve bağımsızlıklarını ortaya koyarak kendi istediklerini yaptırma çabalarıdır. Ve bunu da en iyi inatlaşma ile yürütürler. İnatlaşma sürecine giren çocuk, her şeye karşı bir tutum sergileyebilir.

Çoğu kez neyi istediğini bilmede, sadece zıtlaşmak ve inatlaşmak adına bile çatışmalara girebilirler. İnatlaşmak çocukların gelişiminde yer alan doğal bir davranıştır. Ve inatlaşma sürecinde yaşanacak olan kaoslar ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimsizliğin ya da çocuklarda oluşan özgüven problemlerinin başlangıcı olabilir. Çocuk aile tarafından istenmeyen bir davranışı yapmak istediğinde, ebeveynlerden biri buna karşı gelecektir. Ve böylelikle inatlaşma süreci başlayacaktır. Bu durumlarda ebeveynlerin inatlaşan çocuklar ile en uygun şekilde başa çıkabilmeleri gerekir.

İşte inatlaşan çocuklarla başa çıkmanın 6 yolu;

  1. Özellikle küçük yaşlardaki çocuğunuz inatlaştığı onun dikkatini farklı yöne çekmek ve dağıtmak en etkili yollardandır. Ona sevdiği bir hayvanı veya yiyeceği vererek inatlaştığı şeyi unutmasını sağlayabilirsiniz.
  2. Çocuğunuzun inatlaştığı konu eğer esneklik sağlayabileceğiniz bir konu ise krizler ortaya çıkmadan mevcut alternatifleri değerlendirin. Ve birebir inatlaşılan şey yerine alternatifine müsaade ettiğinizde çocuğunuz sadece inat ettiği için bir hak elde ettiğini düşünmeyecektir.
  3. İnatlaşmaların aranızda bir güç savaşına dönüşmesine izin vermeyin. Eğer çocuk inatlaşmanın sonucunda ebeveynleri pes ettirdiğiniz gözlemlerse, bir sonraki inatlaşma da bu sınırı daha da genişletecektir ve son aşamalarda dur durak dinlemeyecektir. Veya her inatlaşma sonucunda çocuklara baskı kuran ebeveynler çocukların bağımsız birer birey olmalarına engel olacaktır. Bu nedenle inatlaşmaları uzatmadan, bazen kabul ederek bazen de reddederek sona erdirmelisiniz.
  4. Çocuğunuz bir konuda sizinle inatlaştığında, ilginizi başka yöne çevirmek sizi rahatlatacaktır. Müdahale etmek yerine bazen görmezden gelmek faydalı olabilir. Eğer inatlaşma uzuyorsa ve uzlaşma sağlanamıyorsa, başka şeylerle ilgilenmeye başlayın. Bir süre sonra çocuğunuzda vazgeçecektir.
  5. İnatlaşma esnasında zor olacaktır ancak çocuğunuzu sakinleştirerek sizi dinlemesini sağlayabilirsiniz. Ve böylelikle nazik bir şekilde ona yasakladığınız şeyi hatırlatarak inadından vazgeçmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bunun karşılığında bir alternatif göstermeniz gerekecektir.
  6. Çocuğun inatlaşmasının karşılığı kesinlikle aynı şekilde tepki vermek olmamalıdır. Neticesinde o bir çocuktur ve önemlidir. İnatlaşması yaşı gereği olan bir durumdur. Bağırmadan, sakin bir tavırla yaklaşmak ve sabırlı olmak en doğru yöntemdir.
Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir