Eylül 28, 2017

Babaların Çocuklarına Yansıtması Gereken Davranışlar

Çocuklar için, babaları hayranlık uyandıran güçlü, becerikli süper kahramanlar gibidirler. Bu nedenle çocuklar babalarını sıklıkla taklit eder ve onun davranışlarından hayatı öğrenirler. Çocukların gelişiminde ve yetişmesinde babaların etkisi çok önemlidir.

Aşağıdaki 6 madde ile babaların çocuklarının hayata daha hazır olmaları ve ilerideki kendi ailelerine daha şefkatli olmaları yönünde destek vermiş olur.

Babanın çocuğunun göz hizasına inip, çocuğunun dünyasını paylaşabilmesi. Heyecanla çocuğunuz ”Baba oyun oynayalım mı ?’ dediğinde çok yorgunsanız dahi 15 -20 dakika çocuğunuzla korsancılık oynadığınızda ya da arabalarını otoparka park ettiğinize çocuğunuz için paha biçilemez anılar yarattığınızı unutmayın. Ayrıca baba olmaktan keyif aldığınızı ve çocuğunuzla zaman geçirerek ona değer verdiğinizi gösterirsiniz.

Babanın bir sorunu çözmesi. Mutfakta akan musluğu tamir etmek, kırılan bir eşyayı birleştirmek ve bunu yaparken çocuğunuzu adım adım sürece dahil ederek, uygun aşamalarda çocuğunuzdan yardımını istediğinizde çocuğunuzun sorun çözme becerilerini geliştirecektir. Bu çok değerli deneyim bir tabletten edinilemez.

Babanın ev işlerine yardımcı olması. Babasının da ev işlerine dahil olduğunu gören çocuk yardımseverliği, paylaşımcılığı, işbirliğini öğrenir. İleride kendi ailesinde, okulda grup çalışmalarında da bu şekilde davranacaktır.

Babanın anneye saygı ve sevgi göstermesi. Annenin başını okşamak, elini tutmak, ona sarılmak çocuğa sevgiyi öğretir. Bu davranışlar çocuğa güven verir ve seven insanların birbirlerine nasıl davrandığını ona örnekler. Çocuğun bu gözlemi ve deneyimi ileride kendi sosyal ilişkilerine yansıyacaktır.

Babanın sevgi ve saygıyı disiplin birleştirmesi. Çığırdan çıkabilecek bir olayı sükûnet ve karalılık ile hayır diyerek kısa bir açıklama ile duruma ve çocuğunuza sahip çıkmak, kontrol altına almak çocuğunuza güven verdiği gibi arkamda beni seven güçlü bir babam var imajını pekiştirir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir