Ağustos 10, 2017

Anne Sütünün Çocuğa Psikolojik Yararları

Anne sütü almanın çocuk için olan fiziksel yararları konusunda artık hepimiz hemfikiriz. Ancak fiziksel yararlardan bahsederken psikolojik yararlar genelde göz ardı ediliyor. Oysa ki anne sütü çocuğun fiziksel gelişiminde rol oynadığı kadar duygusal gelişiminde de rol oynuyor.

En az 6 ay düzenli anne sütü almak çocuğa psikolojik anlamda neler kazandırıyor?

  • Çocuk ilk olarak annesiyle harika bir iletişim kuruyor. Sevgiyi ilk annesinin göğsünde tadan çocuk güvenmeyi de ilk burada öğreniyor. Bebeklik döneminde çocuğun en önemli haz bölgesi olan ağız bölgesi emzirmeyle doğru şekilde doyurulduğu zaman çocuk ilerleyen zamanlarda daha güvenli ve sigara, alkol gibi bağımlılıklardan ve tırnak yeme alışkanlığından daha uzak oluyor.
  • Çocuk sosyalleşme adımını ilk olarak annesinin göğsünü emdiğinde öğrenir. Dünyadan ilk kez birisiyla yakın temas kurmak, bebek olsa bile çocuk için çok önemlidir. Bu dönemini doğru bir şekilde geçiren çocuk için ilerleyen zamanlarda sosyal yaşam çok daha kolay olacaktır.
  • Çocuk erken yaşta güven duygusunu tattığı için ilerleyen zamanlarda ruhsal problemleri daha az olur.
  • Annenin bebeğini yakın temas kurarak beslemesi çocukluğun daha rahat geçmesini sağlar. Çocuk daha rahat uyur, daha sakin olur. Bu sakinlik ilerleyen zamanlarda da devam edecektir. Mamayla ya da biberonla beslenen çocuklara göre bu farklılık çok daha somut bir şekilde görülebilir.
  • Anne sütü aynı zamanda bebeğin özgüvenini artırmaktadır. Bu dönemde kazanılan özgüven çocuğun hem okul, hem iş yaşamını hem de sosyal yaşantısını olumlu yönde etkileyecektir.
Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir