Kasım 26, 2016

Aile İçi Şiddetin Çocuğa Etkileri

Aile içi şiddet günümüzde hala çok çeşitli şekillerde uygulanmaya devam etmektedir. Genellikle aile reisinin evin hanımına veya çocuklarına uyguladığı fiziksel şiddet, çocuk üzerinde telafisi imkansız izler bırakabiliyor. Ailelerin bu konuyu gizlemeye çalışsalar bile çocuklarının gözlerinden kaçmayacağını bilmeleri gerekiyor.

Çoğu zaman bağırıp çağırmaları ve yüksek sesli tartışmaları duyan çocuklar olaydan haberi yokmuş gibi davranıp içine kapanıyor. Bunun yanı sıra eğer anne şiddet görüyor ve vücudunda bir  takım izler kalıyorsa çocuk için daha ağır sonuçlar verebiliyor. Böyle durumlar karşısında bile ruhsal travma geçiren çocuklar okulda ve evde ürkek, içe kapanık tavırlar sergiliyor.

Çocuğa direk olarak uygulanan şiddet ise kişiliği üzerinde dönülmez etkiler bırakıyor. Hayatı şiddet üzerine kurulan çocuk en ufak şeyleri bile kavga ile elde etmeye çalışırken sık sık şiddete başvurmaya başlıyor.

Tüm bunların yanı sıra çocuklarda ileri ki dönemlerde görülecek farklı hastalıklar belirebiliyor. Çocukken karın ağrısı, kabus görme , uykuya dalamama, kaygı, korku ve depresyon olarak şekillenen bozukluklar büyüdükçe karaciğer, kalp ve romatizmal hastalıkların yanı sıra ağır psikolojik travmalar şeklinde ilerliyor.

Çocukların ileri ki yaşlarda sağlıklı ilişkiler kuramama ve büyüdükçe daha ciddi sorunlarla baş başa kalmalarını sağlayan aile içi şiddetin en sağlıklı şekilde sonlandırılması için çocuk ile birlikte bir psikolog yardımıyla çözülmesi gerekiyor. Çocuk ilerde şiddet gösteren kişiyi taklit eden davranışlar içerisine girip hayatını farklı yönlendirebileceği için doğal olarak sağlıklı bir ruh hali oluşmayacaktır. Mümkün olan en kısa sürede bir aile terapisi gerekmektedir. Aksi durumlarda çocuk içinde bulunduğu yanlışın farkına varamayacak, üstesinden gelemeyecek ve hayattan kopacaktır.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir