Ağustos 21, 2016

Çocuğa Yapabileceği Kadar Sorumluluk Vermek

Çocukları eğitirken onlardan çok fazla şey beklemek veya onlara çok fazla sorumluluk vermek yaşlarına uymaz ve bu onların adapte olmakta zorlanacağı duygulara sebep olur.

Çocuk eğitimi geçen zaman ile beraber çokça değişmiştir. Şimdilerde, çocuklarımıza parlak bir gelecek hazırlamamıza yardımcı olacak ulaşabileceğimiz çok daha fazla seçenek ve kaynak bulunmaktadır.

Çocuklukta oluşan problemler

 

Şimdilerde artık her şey aşırı olduğu için, eskiden sadece yetişkinleri etkileyen problemlerin benzerlerini artık çocuklar da tecrübe etmeye başladı.

Stres, depresyon ve konsantrasyon sorunları küçük çocuklarda artık daha yaygın bir hale gelmeye başlayan engellerden sadece bir kaçı.

Bunun için çocukları suçlayabilir miyiz peki? Çocukları acaba doğru bir biçimde mi eğitiyoruz? Sormamız gereken soru çocuklarımızı nasıl büyüteceğimiz değil, onların önündeki şeyleri onlara nasıl yavaş yavaş verebileceğimiz.

Eminiz ki çocuğunuzdan zamanı olmadığına dair cümleler duymuşsunuzdur, çocukluklarını “engelleyen” 3 tane farklı kursa ya da başka aktiviteye gidiyordur.

Çocukluk yaşanılacak ve hayattan zevk alınacak en güzel zamanlardan birisidir, aynı hayatımızdaki diğer dönemler gibi. Çocukluk aynı zamanda çok da önemlidir çünkü bu süreçte psikolojik gelişimin büyük bir kısmı yer alır.

Eğer bunallarsa, stres ve depresyon semptomlarını göstermeye başlamışlarsa, çok da uzak olmayan bir gelecekte psikolojik veya davranışsal bozuklukları da tecrübe edebilirler.

Eğer “pek çok”, “aşırı fazla”ya dönüşürse

 

Bugünün çocukları “güvendedir”. Tek dertleri aile ile yaşadıkları kavgalar, okula gitmek ve yazıldıkları aktivitelerle uğraşmaktır.

Fakat aslında neler olup bitiyor? Eğer “güvende” ve “iyi bir halde” yaşıyorlarsa neden bu kadar çok problem yaşıyorlar? Çocuklar tedbirli olmayı öğrenmişlerdir; hatta çoğu çocuk doğuştan gelen, kimsenin kaybetmemesi gereken merakını bile kaybetmiştir.

Günümüzdeki en büyük problem, çocukların işlemesi zor olan pek çok bilginin yoğun akışına maruz kalmalarıdır. Bu durum bazen bizim için bile zordur. Bu sebepten dolayı, maruz kaldıkları aşırı miktardaki uyarıcı, tahammül edemeyecekleri düzeyde strese yol açmaktadır.

Bunların hepsi çocukların çok hızlı büyümesine, hayatlarındaki çeşitli evrelerden zevk almadan geçmelerine sebep olmaktadır. Çocukluklarını yaşamaları gerektiği gibi yaşayamamaktadırlar, bu da gelecekte çözmesi daha da zor olan ciddi problemlere sebep olur.

Aşırılılığın temelleri

 

Özetlemek gerekirse; çocukları eğitirken karşılaştığımız problemlere sebep olan aşırılılık 4 adet temele dayanır:

  • Çok fazla şeye sahip olmak: Büyük annelerimiz, büyük babalarımız kıyafetten başka bir şeye çok zor sahip olurlardı, belki şanslılarsa bir oyuncakları olurdu.Fakat günümüzün çocuklar her şeye sahip, bu da onların bir şeylere değer vermesini engelliyor.
  • Aşırı bilgi: Katıldıkları birden fazla ders dışı aktivite çok önemli miktarda zaman kaplar. Çocukların kendi temel derslerine odaklanmaları gerekir ve ardından diğer ek derslerde de iyi bir performans göstermeleri beklenir. Bütün bu bilgi yoğunluğu çocuğu doygun bir hale getirir ve bilgiyi düzgün işleyememeye başlarlar.
  • Çok fazla seçenek: Genç çocukların önünde o kadar çok seçenek vardır ki güvensizlik ve stres hissederler. Neyi seçmeliler? Nereye gitmeliler? Bu sorular sadece çocukluklarında değil, aynı zamanda hayatlarının geri kalan kısmında da ilgilenmeleri gereken şeylerdir.
  • Aşırı hız: Zaman çok çabuk geçiyor, bu yüzden her anın tadını çıkarmalısınız. Fakat çocuklar zamanın pek de farkında değillerdir. Bu iyi bir şeydir çünkü bu sebepten dolayı hayattan daha büyük zevk alırlar. Sorun, biz yetişkinlerin buna izin vermiyor oluşumuzdur. Her andan keyif almak gerekirken, bazen çocuklarımızın bunu yapmasını engelleriz.

Çocuk eğitimi demek, ebeveynlerin sorumlu olması demektir. Fakat bütün seçeneklere bakmadan önce veya çocukları bütün bunlarla doldurmadan, aşırı strese maruz bırakmadan önce, onların yaşamalarına izin vermeniz çok önemlidir.

 

Çocukluk sadece bir kere yaşanır. Bu, eğlence, arkadaşlık ve büyüme zamanıdır, ve bu da yaşça daha büyük nesillerinkinden daha yumuşak gerçekleşmelidir.

Eğer çocukluktan itibaren stres, anksiyete ve depresyon ile karşı karşıya kaldıysanız, daha ilerleyen yaşlarda ne olacak?

 

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti

(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.

psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir